Vaak horen we van klanten de vraag waarom wij zo vaak WordPress gebruiken om websites te bouwen. Ze stellen dan vragen als: Waarom WordPress? Is dat niet alleen voor blogs? Kan ik daar wel genoeg mee? Hieronder bespreek ik veel gehoorde vooroordelen over WordPress.
Is WordPress niet alleen voor blogs?
WordPress is inderdaad ooit (in 2001) begonnen als een persoonlijke blog platform, maar is in de jaren erna uitgegroeid tot een volwaardig Content Management Systeem (CMS). WordPress wordt bij SANE geïnstalleerd op een beveiligde server en alles wat jij op je site publiceert aan tekst, foto’s en videos is volledig van jezelf.
Daarnaast biedt WordPress veel meer dan de blog functionaliteit. Sinds de lancering is WordPress enorm populair geworden bij website bouwers en ontwikkelaars. Het is gebouwd met bekende programmeertalen als PHP en SQL. WordPress kan zowat alles wat je van een website kan verwachten. Door de steeds maar groeiende groep gebruikers en ontwikkelaars blijft de lijst met verschillende plugins maar groeien – op dit moment al rond de 50.000!
Ook zit je niet vast aan standaard designs: je kunt kiezen uit duizenden “themes”, die je vervolgens naar eigen inzicht kunt aanpassen.
WordPress is toch alleen voor persoonlijke websites en kleine bedrijven?
Juist niet! Wereldwijd wordt WordPress door grote namen gebruikt, zoals CNN, CBS New York, Playstation, Mercedes-Benz, Vogue en vele anderen. Ook in Nederland zijn er genoeg voorbeelden te noemen, zoals NRC, Autoblog, Emerce, Radio 538, The voice of Holland en iCulture (voorheen bekend als iPhoneclub). Bijna de helft van alle websites wereldwijd is met WordPress gebouwd. Het is zelfs zo, dat van alle websites met een CMS meer dan 60% WordPress gebruikt! Ook in Nederland is WordPress het meest gebruikte CMS.
Is WordPress wel veilig?
Dat hangt er vanaf. Op zich is dit een logische vraag. Als WordPress het grootste CMS systeem is, dan zal het ook vaak gekozen worden als doelwit door hackers. Dat klopt. Daarom wordt er hard aan de veiligheid van WordPress gewerkt. WordPress heeft een security team van meer dan 25 experts die dagelijks aan de veiligheid van WordPress werken. Zij zorgen ervoor dat je website is beveiligd tegen code-injecties, virussen. Zorg daarom dat je tijdig updates uitvoert en dat je website op een beveiligde server staat, of besteed die zorgen uit – bijvoorbeeld door je website bij SANE onder te brengen.
WordPress is toch “open source”? Gratis kan toch nooit goed zijn?
Het tegendeel is waar. Anders dan bij betaalde varianten beschikt WordPress over duizenden ontwikkelaars die aan het platform bijdragen. Het voldoet aan alle richtlijnen van het World Wide Web Consortium, een internationale community die erop is gericht webstandaarden voor code te ontwikkelen. WordPress volgt ook de “best practices” van Google, Bing en Yahoo.
WordPress werkt met alle moderne browsers zoals Brave, Firefox, Safari, Chrome. Omdat alle browsers (en met name die van Microsoft) hun specifieke eigenaardigheden hebben, is er extra code nodig bij taylor-made software. Het is natuurlijk wel van belang om je eigen site op meerdere browsers te testen, helemaal als je veel wijzigingen in de code of de layout hebt aangebracht.
Is WordPress wel flexibel genoeg?
Veel mensen denken dat WordPress vooral bedoeld is voor bloggers. Als je andere doelen met je website hebt, is het dan niet alsof je een Ferrari aan het bouwen bent met onderdelen van een Lada? En kun je je website wel aanpassen aan al je eigen wensen? Zit je niet vast aan voorgeschreven standaarden?Zoals we eerder al zagen is WordPress het bloggers-only stadium al ruimschoots ontgroeid. Met WordPress kun je alle kanten op: je kunt er van alles mee maken: een simpele website, een webwinkel, een members-only website, een interactief webmagazine, en ga zo maar door.
Daarnaast blinkt WordPress uit in aanpasbaarheid wat betreft layout: heel eenvoudig kun je de hele uitstraling van je website aanpassen. Wanneer je bezit over een “staging-area”, dan kun je daar eerst allerlei wijzigingen doorvoeren en het effect ervan zien en testen, voordat je ze live zet.
Alle WordPress websites zien er hetzelfde uit
Zoals je al hebt kunnen zien, hoeven WordPress websites er niet hetzelfde uit te zien. Natuurlijk zijn er websitebouwers die altijd dezelfde layouts gebruiken, en ook zie je dat er een bepaalde voorkeur is voor specifieke themes en uitstraling. Deels heeft dit te maken met mode, soms ook met gemakzucht bij ontwikkelaars: er wordt dan een theme gekozen waaraan vrijwel niets wordt aangepast. Dat het ook anders kan, kun je zien op de websites die we hierboven noemden.
Waarom WordPress?
Nog steeds niet overtuigd? Denk dan eens aan de voordelen die het heeft om met het grootste CMS te werken. Er zijn altijd ontwikkelaars te vinden die je kunnen helpen, dus je zit aan niemand vast. Je website is helemaal van jezelf, dus je zit niet aan een hostingpartij vast; je kunt je site overal naartoe verhuizen waar je zelf maar wilt – anders dan bijvoorbeeld bij Wix of Jimdo.
Al wel overtuigd en op zoek naar een nieuwe website? SANE bouwt en host WordPress websites.